La Gombe

De zandsteengroeve La Gombe ligt vlakbij de rivier “De Ourthe”, niet ver van het pittoreske Esneux en wordt gerekend bij de mooiste groeves van België.

La Gombe is een klein gehucht van de gemeente Esneux, gelegen in de regio van Luik. CLAS (Centre Liègeois d’Activités Subaquatique) heeft zijn onderkomen gevonden in de steengroeve van La Gombe, ze zijn ingetrokken in de oude mijngebouwen.

Het vliegtuig is misschien wel de bekendste attractie van Steengroeve La Gombe. Deze F 84 van de Belgische Luchtmacht, waarvan trouwens nog steeds exemplaren dienst doen in derdewereldlanden, ligt op een diepte van vijftien meter, met open koepel alsof het klaar staat voor vertrek. Altijd leuk om er even in te gaan zitten.Het vliegtuig wordt omkaderd door een aantal levensloze bomen die voor een irreële sfeer zorgen. De schietstoel is uit het vliegtuig verwijderd en ligt een tiental meters voor de neus.
Goede faciliteiten, voldoende veiligheidsvoorzieningen en veel bezienswaardigheden maken dit tot een leuke duikstek. Het onderwaterzicht kan er variëren van 5 tot 15 meter horizontaal, afhankelijk van de regenval.

Vanaf de kant loopt een stenen trap naar een metalen ponton waar je te water kunt gaan. Langs de kant zijn diverse trappen aangebracht zodat je het water ook weer eenvoudig kunt verlaten.

Nemo33

Op 19 februari trekken we nog eens naar een indoor duikput voor de 2de maal deze winter.

Meer info voor in te schrijven, uur en prijs volgen later.

Het zwembad Nemo33, gelegen te Ukkel, biedt de perfecte infrastructuur voor de sportduiker om zich ook in onze regio te bekwamen in de duiksport en duikplezier te delen met zijn vrienden.

De infrastructuur voor ziet in:

 • een meer dan 33 meter diep duikbad
 • een meer dan 33 meter horizontale en vertikale zichtbaarheid
 • een temperatuur van minimaal 30°C
 • nette, ruime en verwarmde kleedkamers
 • professionele medewerkers die instaan voor de veiligheid in én rond het water
 • nieuw en goed onderhouden materiaal
Het kan natuurlijk niet anders dan dat er op de aanwezige accomodatie niets aan te merken valt. Het restaurant gunt de bezoekers een blik onder water door middel van 12 patrijspoorten.

Opgelet: Voornamelijk omwille van veiligheidsredenen, hebben de kinderen jonger dan 12 jaar geen toegang tot NEMO33, ook niet in de “Bar & Restaurant”!

Meer info vind je terug op de website van NEMO33.

De architectuur van NEMO33 is modern en gedurfd. De bovenstructuur heeft de vorm van de brug van een schip. Binnen nodigt het azuurblauwe water u uit voor een relaxe en comfortabele duik. Maar, er is meer achter de schermen:

 • Kuip: 2 ondiepe baden, 3 duikputten (5, 10 en 33 meter diep)
 • Decor: grotten op –10m, mogelijkheid om bijkomende decoratie aan te brengen
 • Luchtstolpen: drie permanente luchthoudende ruimtes onder druk (op –9 en –7m) met constante aanvoer van verse lucht. Deze geven aan de instructeurs de mogelijkheid om de leerling uitleg te geven zonder steeds naar de oppervlakte te moeten terugkeren.

Dongelberg

Dongelberg is bij veel anciens gekend. Hier hebben menige instructeurs en duikers hun eerste doopduiken gedaan.

De groeve ligt op 500m van de steengroeve van Opprebais en dus in het centrum van het land.

Sinds 1980 is in deze prachtige steengroeve niet meer gedoken. Nu na meer dan 25 jaar is deze steengroeve terug open.

De max diepte is 40 meter, met een rotsachtige en modderige bodem.

Kleedkamers en kantine staan ter beschikking van de duikers. In de kantine kan men lekker napraten met een hapje en een tapje. Wij ontvangen alle geïnteresseerde duikers, die wensen te duiken in dit prachtig wateroppervlak. Evenwel dient men zich te houden aan het inwendig reglement van de VZW, en aan de regels van hun federatie.

Voorlopige bezienswaardigheden: Wagen, vliegtuig, gebouw en 6 spelonk grotten. Een visbestand wordt aangelegd tijdens de maand oktober 2008, toch is er al een beperkt visbestand aanwezig.

Todi

INFO basin Todi

 • Zoet water van 23,6 °C
 • 36 m diameter 9 m  diepte en er is 6 500 000 liter water
 • is verdeeld in 8 compartimenten
  • mijngang
  • 3 Ford auto’s (je mag daar in)
  • rotsformatie
  • rotsmuur, hier zitten heel veel kleine vissen in
  • bar (zonder drank) en standbeeldje van een zeemeermin
  • een tunnel
  • Griekse zuilen
  • (plastiek) boomschorsen

Kerstduik Dongelberg

HO HO HO….????????????????????????‍????
Op zondag, 19 december 2021 organiseren we opnieuw onze jaarlijkse kerstduik van 8u-16u. Verplichte registratie enkel via relaprom@gmail.com. Betalen (5€/pp) = ingeschreven, na bevestigingsmail met duikuur. Rek nummer: BE07 9796 2350 2766. Voor elke duiker een leuke attentie, met enkele topprijzen van onze sponsors!!! Voor alle aanwezigen gelden de huidige covid regels (CST, mondmasker, 1,5 m afstand, ontsmettingsgel). Tot dan?!

Nachtduik La Gombe

Beste VVW-duiker,

VVW-limburg wil met veel goesting de 4de nachtduik in Esneux organiseren. Hoewel het bizarre tijden zijn en we in de context van corona voorzichtig moeten blijven is het onze bedoeling om voor VVW-leden een fantastisch duikgelegenheid te creëren in één van de mooiste duikstekken van België.

Voor onze duikers plannen we dit jaar op zaterdag 4 december 2021 een nachtduik in de steengroeve La Gombe, gelegen in Esneux, provincie Luik.

We komen samen om 18.00 uur om na een briefing volgens de tijdsindeling van de verschillende duikgroepen te water te kunnen gaan.

Bij de vorige edities was er opmerkelijk goed zicht. Gezien het een nachtduik betreft (u hebt uw lamp bij) en het dan al wat kouder is, vragen wij om enkel in te schrijven vanaf D1 en waarbij deze D1 minstens te water gaat met een instructeur van de eigen club. Indien er geen instructeur voorhanden is, zorgen wij voor begeleiding mits dit tijdig gesignaleerd wordt.

Na de duik zorgen wij voor twee lekkere hamburgerbroodjes (drank niet inbegrepen) om tenslotte te eindigen ten laatste om 12 uur ‘s nachts. Frisdrank, bier en wijnen zijn in de kantine verkrijgbaar tegen zeer schappelijke prijzen. Niet-duikers zijn uiteraard van harte welkom en kunnen dan ook kiezen om enkel te betalen voor de heerlijke hamburgerbroodjes. Kwestie van niet te veel af te steken tegenover de rest.

Inschrijvingen kunnen tot 18 november 2021 via https://www.vvw-duiken-link.be – (klikken op de link van het evenement in de agenda en onderaan inschrijven EN door storting van het juiste bedrag op het VVW-rekeningnummer BE65 7775 9385 5496 met vermelding van ‘Nachtduik + naam & voornaam + brevet + club + duiker of niet-duiker’.

Wat de bedragen betreft zijn er 2 formules:
1. € 20: nachtduik en 2 hamburgerbroodjes met kwaliteitsvlees (excl. Dranken) 2. € 10 (familie): 2 hamburgerbroodjes met kwaliteitsvlees (excl. Dranken)

Wij hopen op jullie komst. We gaan er in ieder geval alles aan doen om jullie een mooie duikavond te bezorgen. Tot dan!

Met vriendelijke groeten
VVW-Duiken afdeling Limburg
Didier Westphalen, Patrick Verachtert, Roger Daniëls, Jo Schepers, Tom Smeulders, Danny Martens

Kerstduik

09u00 ter plaatse.
Duikverantwoordelijke: Dirk Duplessis

DIVE 4 LIFE

10u00 ter plaatse.
Duikverantwoordelijke: Guy Engels